Wat moet je doen als je website gehackt is?

Je hoort het tegenwoordig meer en meer: overheidsbedrijven, Facebook-accounts, bank-apps, zelfs de meest veilige websites zoals 777, er wordt gehackt dat het een lieve lust is! Gehackt zijn is geen lachertje. Het brengt niet alleen potentiële schade toe aan de reputatie van je merk of website, maar kan ook leiden tot inkomensverlies, verlies van data en zelfs juridische consequenties. Als je ontdekt dat je website gecompromitteerd is, is het een kwestie van snel en efficiënt handelen. In dit artikel geven we je een gedetailleerde gids over wat je moet doen, met stappen voor herstel, beveiliging en preventie.

Hoe weet je of je gehackt bent?

Een foutmelding betekent niet noodzakelijk dat je gehackt bent. Misschien is er een tijdelijke storing bij je host of Internet-provider? Geen paniek dus! Hoe weet je dan of je website wel degelijk gehackt is of niet? Dit zijn alvast enkele veelvoorkomende indicatoren:

  • Plotselinge veranderingen aan de inhoud: onbekende links, advertenties of teksten die niet door jou zijn toegevoegd, wijzen allemaal op een hack. Een ander alarmsignaal is als je merkt dat je niet kunt inloggen op je eigen website of als er nieuwe gebruikersaccounts zijn aangemaakt zonder jouw medeweten.
  • Als je website plotseling traag laadt, vaak crasht of foutmeldingen vertoont die voorheen niet aanwezig waren, bestaat de mogelijkheid dat je website gehackt is.
  • Ook wanneer bezoekers waarschuwingen krijgen over mogelijke malware of je antivirus-software jou waarschuwt, is de kans groot dat je gehackt bent.
  • Let tenslotte op voor ongebruikelijke activiteit, zoals toegenomen verkeer van onbekende bronnen. Dit kan worden veroorzaakt door geautomatiseerde bots die proberen kwetsbaarheden te vinden om je site binnen te dringen, of door hackers die proberen toegang te krijgen tot gevoelige informatie zoals klantgegevens of betalingsinformatie. Dergelijke activiteiten kunnen niet alleen schadelijk zijn voor de betrouwbaarheid van je website, maar ook voor je reputatie.

Zodra je vermoedt dat je website is gehackt, is het tijd voor actie!

Maak een back-up en haal je website offline

Voordat je wijzigingen aanbrengt of iets verwijdert, is het belangrijk om een volledige back-up van je website te maken. Dit stelt je in staat om terug te keren naar een eerdere versie als er iets misgaat tijdens het opruimen van de hack. Heb je zelf geen back-up plugin geïnstalleerd, ga dan te rade bij je hosting provider. Die maakt meestal op geregelde tijdstippen een back-up.

Als de hack ernstig is of als je niet direct kunt vaststellen wat er moet gebeuren, kan het verstandig zijn om je website tijdelijk offline te halen. Dit voorkomt verdere schade aan je site en beschermt je bezoekers tegen mogelijke malware. Je website offline halen kun je zelf via het beheerpaneel of via je hosting provider.

Verwijder de hack en malware

Dit is de belangrijkste stap natuurlijk. Het is niet altijd even makkelijk om de juiste oorzaak te vinden, en, afhankelijk van de aard van de hack, kun je meerdere dingen moeten proberen, maar hier zijn enkele algemene richtlijnen:

  • Update je website: Zorg ervoor dat alle software, inclusief thema’s, plugins en het CMS zelf, up-to-date is. Veel hacks gebeuren door verouderde software.
  • Scan op malware: Gebruik beveiligings-plugins, zoals Wordfence, om je site te scannen op malware. Deze tools kunnen bestanden controleren op verdachte code.
  • Verwijder verdachte bestanden: Identificeer en verwijder alle bestanden die niet thuishoren op je website. Let vooral op bestanden met ongebruikelijke namen zoals “index.php” of “wp-config.php” in mappen waar ze niet horen te zijn. Geen idee waar het over gaat? Contacteer dan je hosting provider.

Versterk de beveiliging van je website

Na het verwijderen van de hack, is het een goed idee om je website beter te beveiligen om toekomstige incidenten te voorkomen. Dit zijn alvast enkele tips:

  • Zorg voor sterke wachtwoorden, zowel voor je website als je hostingaccount
  • Installeer beveiligings-plugins of -extensies met functies zoals firewall-bescherming, malware-scans en inlogbeperkingen.
  • Gebruik een SSL-certificaat om HTTPS te activeren, wat de gegevensversleuteling tussen de browser van de bezoeker en je website verbetert.
  • Maak regelmatige back-ups en bewaar deze op een externe locatie.

Controleer en herstel je SEO

Een gehackte website kan ook negatieve gevolgen hebben voor je SEO. Hier zijn enkele stappen om deze te herstellen:

  • Controleer of er geen ongeautoriseerde wijzigingen zijn aangebracht in je meta-tags, titels, beschrijvingen, enz.
  • Verwijder eventuele spamlinks, ongeautoriseerde inhoud of doorverwijzingen naar kwaadaardige sites.
  • Als je SEO-schade hebt opgelopen, vraag dan aan Google om je site opnieuw te laten indexeren.

Leer van de ervaring

Een gehackte website kan een waardevolle les zijn in termen van beveiliging. Neem de tijd om te evalueren wat er is gebeurd en wat je kunt verbeteren. Probeer te begrijpen hoe de hack heeft kunnen plaatsvinden en hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen.

Het herstellen van een gehackte website is niet altijd even eenvoudig, maar met de juiste maatregelen kun je de schade minimaliseren en je site terug veilig en operationeel maken. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, kun je de kans op toekomstige hacks verminderen. Onthoud dat beveiliging een continu proces is en blijf altijd alert voor mogelijke bedreigingen.

Vorige Blog

Zo creëer je een vergrote aanwezigheid op social media

Volgende Blog

Geregisseerd door algoritmes: hoe automatische transcriptie de wereld verovert

Ook interessant