De beste en meest bekende basketballers ooit

Basketbal is in Nederland misschien niet zo populair als voetbal dat bijvoorbeeld is, maar toch is er wel iets te zeggen voor deze sport. Het is bijvoorbeeld in Amerika (de Verenigde Staten) wel ontzettend populair en daar zijn basketballers dan ook grote sterren. 

In deze blog hebben we een lijst gemaakt van de beste en meest bekende basketballers (ooit). Zij verdienen stuk voor stuk een plekje in onze lijst, al zullen er mensen zijn die nog zeggen dat we er een aantal vergeten. Laat je in ieder geval inspireren en lees de indrukwekkende verhalen van deze spelers!

#1 Michael Jordan: de onbetwiste koning

Michael Jordan is voor velen zonder twijfel een van de meest legendarische spelers ooit. Met zijn ongeëvenaarde vermogen om te scoren en zijn winnaarsmentaliteit heeft hij maar liefst zes NBA-kampioenschappen gewonnen met de Chicago Bulls. De inmiddels 60-jarige Jordan blijft voor velen een voorbeeld in wat hij deed. Zo is er zelfs een film over hem uitgekomen en kunnen we eindeloos over hem blijven spreken. Dat de meeste basketballers lang zijn, maakt Jordan overigens wel waar: hij is naar verluid zo’n 1,98m lang.

#2 LeBron James: de moderne grootheid

Een aantal decennia na de geboorte van Michael Jordan, verwelkomde de wereld een jongen genaamd LeBron James. De nu 38-jarige basketbalspeler bleek net als onze nummer 1 een daverend succes. Hij is een schoolvoorbeeld van een levende legende. Inmiddels heeft hij een aantal NBA-kampioenschappen op zijn naam staan en blijft hij indruk maken met zijn consistentie. Vandaag de dag speelt hij voor de club Los Angeles Lakers. Deze club staat bekend als een van de meest succesvolle clubs allertijden.

#3 Magic Johnson: de toonsetter

Magic Johnson bracht een nieuw niveau van elegantie in het spel. Hij verbaasde zijn publiek keer op keer met zijn moves, tactieken en behendigheid. Vijf NBA-titels, een aantal All-Star optredens en drie MVP awards later weten we Earving ‘Magic’ Johnson, nog altijd te waarderen om hetgeen hij heeft betekent voor de sport. Overigens is Johnson inmiddels al 64 jaar en heeft hij al een paar decennia geleden een punt gezet achter zijn carrière als speler. Net als de nummer twee in deze lijst, was LA Lakers (op sowieso het einde van zijn carrière) de thuisbasis van de speler.

#4 Kareem Abdul-Jabbar: de toren van dominantie

De man met de naam die velen een wat Midden-Oosten achtig gevoel geven, staat bekend als de topscorer aller tijden in de NBA-geschiedenis. Niet alleen in het scoren brak hij een record; dat deed hij eveneens met het aantal keer dat hij de All-Stars Award op zijn naam kon schrijven. Alsof dat nog niet genoeg was, won hij ook nog alle onderscheidingen die je bij de NBA kan ontvangen én bleef hij jarenlang spelen, ondanks het blessureleed dat hij onderging. Hoor je ‘skyhook-shot‘, dan weet je dat ze het over Kareem Abdul-Jabbar hebben.

#5 Shaquille O’Neal: de dominante krachtpatser

Shaquille O’Neal, ook wel bekend als ‘Shaq’, was een krachtpatser zoals je die niet vaak ziet. Zijn aanvallen waren weergaloos, maar tegelijkertijd niet heel aantrekkelijk. Hij gooide doorgaans zijn eigen lichaam in het spel, om zo de bal door de basket te krijgen. Toch won hij (met zijn team uiteraard) wel 4 NBA kampioenschappen en kan hij de boeken in als een van de beste en meest succesvolle basketballers aller tijden.

#6 Kobe Bryant: de man who does it all

Een aantal jaar geleden kwam Kobe Bryant op een tragische manier om het leven toen de helikopter waarin hij zat, neerstortte. Ook de dochter van Bryant overleefde deze crash niet. Anyway, hoe tragisch het ook is, we kunnen Bryant wel zeker de titel geven van ‘een van de beste basketbalspelers ooit’. Hij speelde zijn gehele carrière voor de Los Angeles Lakers en won met het team wel vijf NBA-kampioenschappen. Zijn nalatenschap blijft voorleven in het ongeëvenaarde arbeidsethos waarin hij een voorbeeld is voor velen.

#7 Wilt Chamerlain: de ongekende kracht

Onze man zette het hele basketbal op het spel, toen hij in een wedstrijd maar liefst 100 punten op zijn naam schreef. Vandaag de dag is dit record nog nooit verbroken. Niet alleen zijn vermogen om te scoren was iets bekends, ook zijn lengte van 2.16m bleek iets dat hem mee zat. Als ‘The Big Dipper’ paradeerde hij graag rond. Hij versierde er onder andere een hoop dames mee, want dat hij het bed deelde met ontzettend veel vrouwen, was geen geheim. Hoewel hij in 1999 al overleed, zijn nog maar weinig mensen zijn naam vergeten.

#8 Tim Duncan: de stille winnaar

Tim Duncan kan je zien als de belichaming van consistentie en teamspel. Nooit zou je hem zichzelf de hemel inprijzen, zelfs niet toen hij bij de top van de wereld speelde. San Antonio Spurs is de club waar hij jarenlang voor speelde, tot hij in 2016, midden in zijn dertiger jaren, een punt zette achter zijn spelen. Hij staat bekend om zijn bescheidenheid en in zijn spel vooral om in te schatten hoe het spel zal verlopen. ‘Dunken’, daar kon Duncan trouwens ook wel wat van.

#9 Larry Bird: de Boston legende

Boston legende? Ja, zeker. Onze 2.06m lange speler speelde namelijk zijn gehele professionele carrière voor de Boston Celtics. Wat sowieso opvalt aan hem is dat hij een blanke huidskleur heeft, waar de meeste andere topspelers eigenlijk vrijwel altijd donker van kleur zijn. Onze man boekte in ieder geval een hoop succes, waaronder drie keer winst van een NBA-kampioenschap. Zijn competitieve geest is hoe we deze graag zien, al beëindigde hij helaas, vanwege gezondheidsklachten, zijn carrière vroegtijdig.

#10 Bill Russel: de droom

De droom van iedere basketbalspeler is misschien wel om de NBA-titel op je naam kunnen schrijven. En of Bill Russel hierin succes boekte. Hij was namelijk de man die dit namelijk wel 11 keer mocht doen. Ook hij speelde zijn gehele carrière voor Boston Celtics. Deze club was zo blij met hem, dat ze na zijn pensioen zijn rugnummer (6) uit de roulering haalden, om Russel zo te kunnen eren. Helaas is hij vorig jaar overleden en kunnen we hem zelf niet meer horen met zijn enthousiasme over de sport.

Naast deze tien zijn er natuurlijk tientallen andere spelers die ook ontzettend goed zijn geweest in wat ze deden en nog steeds doen. Het lijkt misschien niet zo, maar basketbal is toch wel degelijk een teamsport. Zonder het team dat deze spelers om zich heen hadden, zou het nooit tot zo’n daverend succes zijn gekomen.

Volgende Blog

WhatsApp uitzetten? Een volledig stappenplan

Ook interessant