Wat is cryomeren precies? Dit moet je weten

woman in white long sleeve shirt using black laptop computer

Wanneer je aan technologische ontwikkelingen denkt, dan denk je al gauw aan innovaties in branches als de IT, de retail en de e-commerce. Maar: ook binnen andere branches speelt technologie een grote rol. Denk bijvoorbeeld aan de uitvaartbranche waarin men al een hele tijd bezig is met het ontwikkelen van duurzame alternatieven voor cremeren en begraven.

Dit heeft onder andere te maken met het feit dat steeds meer Nederlanders het belangrijk vinden om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Een traditionele uitvaart is helaas niet heel duurzaam, waardoor er alsmaar vaker gekeken wordt naar wat er dan wel zou kunnen. Hierbij wordt cryomeren regelmatig genoemd. In dit artikel vertellen we je meer over cryomeren en of deze techniek al geaccepteerd wordt voor je levensverzekering zoals een uitvaartverzekering.

Cryomeren: wat is het en hoe werkt het?

Misschien heb je er wel een van gehoord: cryomeren. Cryomeren staat ook wel bekend als het vriesdrogen van het lichaam en dat is eigenlijk ook wat het proces inhoudt. Het is een techniek die bedacht is door de Zweedse biologe Susanne Wiigh-Mäsak om zo een duurzaam alternatief te kunnen bieden voor cremeren en begraven. Bij cryomeren wordt het lichaam van de overledene bevroren en vermalen tot een hele fijne en droge substantie. Deze substantie is biologisch afbreekbaar en kan dus, als dat de wens is, worden teruggekeerd naar de natuur. Het proces cryomeren werkt als volgt:

  1. Het lichaam wordt gekoeld en in vloeibare stikstof gedompeld, waarna het lichaam bevroren wordt in een temperatuur tot -196 graden celcius. De kou helpt bij het broos maken van het lichaam, zodat het later eenvoudig kan worden vermalen.
  2. Nadat het lichaam bevroren is, wordt het lichaam blootgesteld aan trillingen waardoor het geheel af wordt gebroken in kleine deeltjes. Door dit proces ontstaat er een fijn poeder dat biologisch afbreekbaar is.
  3. Het poeder wordt gedroogd waarbij al het aanwezige water wordt verdampt, zodat er echt alleen pure poeder overblijft.
  4. Mochten er metalen aanwezig zijn, zoals implantaten, dan worden deze magnetisch verwijderd uit het poeder om zo eventuele verontreiniging van de bodem te voorkomen, mochten mensen het poeder ergens willen begraven of uitstrooien.
  5. Het overgebleven poeder kan vervolgens dus worden begraven of op een andere plek aan de natuur worden teruggegeven. Binnen enkele maanden is het poeder volledig ontbonden zonder dat er schadelijke stoffen in de bodem blijven.

Cryomeren biedt diverse voordelen – met name voor het milieu

Er zijn verschillende redenen waarom wetenschappers bezig zijn met het ontwikkelen van cryomeren als een gangbaar en duurzaam alternatief voor cremeren en begraven. Er zit namelijk een aantal interessante voordelen aan dit proces, met name voor het milieu. Zo is er geen sprake van CO2-uitstoot, iets dat bij bijvoorbeeld cremeren wel het geval is. Bij cryomeren vindt er geen verbranding plaats, waardoor er ook geen CO2 of andere schadelijke stoffen vrijkomen. Hierdoor is cryomeren CO2-neutraal, iets dat heel goed past bij de toekomst waarin we de uitstoot van CO2 zo veel mogelijk willen terugdringen.

Een ander prettig voordeel is het feit dat het poeder dat uiteindelijk overblijft geen chemische resten of andere schadelijke stoffen bevat. Het poeder is volledig afbreekbaar en kan met gemak in de natuur worden begraven of gestrooid. Het heeft geen invloed op de grond, iets wat bij een traditionele begrafenis soms wel zo is. Bij begrafenissen wordt namelijk niet altijd gebruikgemaakt van materialen die biologisch afbreekbaar zijn, waardoor de bodem wordt aangetast door de materialen die begraven worden.

Houd ook rekening met enkele uitdagingen bij cryomeren

Kort samengevat biedt de techniek cryomeren volop voordelen die met name voor het milieu en de wereld interessant zijn. Helaas is de methode nog niet legaal in Nederland, omdat er ook wat uitdagingen zijn waar je rekening mee moet houden. Momenteel is cryomeren namelijk nog geen gangbare optie in de meeste landen, omdat er wereldwijd maar een paar faciliteiten zijn die deze techniek uit kunnen voeren. De apparatuur die nodig is, is erg kostbaar, waardoor het in ieder geval voor nu nog geen gangbare optie is als alternatief voor cremeren of begraven.

Maar: naar verwachting zal cryomeren wel beter te betalen worden op het moment dat de techniek meer gangbaar wordt. In dat geval moet de methode nog wel door de overheid worden goedgekeurd als officiële uitvaartoptie. Pas daarna kunnen uitvaartbedrijven cryomeren aanbieden als mogelijkheid en kun je je hiervoor laten verzekeren. In andere woorden: op het moment wordt cryomeren nog niet geaccepteerd als uitvaartoptie voor je levensverzekering, bijvoorbeeld bij een uitvaartverzekering. Dit zal in de toekomst dus mogelijk veranderen. Kortom: een interessante technologische innovatie om in de gaten te houden als je hier interesse in hebt.

Vorige Blog

iPad kapot? Dit kun je doen om het op te lossen

Volgende Blog

De kracht van planetaire tandwielkasten in moderne technologieën

Ook interessant