Harry Hole volgorde & schrijver

green trees near lake and mountains under white clouds during daytime

Scandinavië op zijn best. Ja, dat kan je inderdaad wel zeggen over alle geweldige schrijvers die dat gebied rijk is. Je ziet het bijvoorbeeld al in alle misdaadseries die op televisie verschijnen en ook vaker dan eens gebaseerd zijn op een boek. Een voorbeeld van zo’n geweldige schrijver uit Scandinavië, is Jo Nesbø. Hij is oorspronkelijk van Noorse afkomst en staat met name bekend om zijn populaire thrillers met inspecteur Harry Hole als hoofdpersonage.

Harry Hole? Ja zeker, dat is de naam die Jo Nesbø aan dit personage heeft gegeven. Inmiddels zijn er al meerdere boeken met dit personage verschenen. Dat is dan ook de reden dat veel mensen zoeken naar wat precies de juiste volgorde van boeken in deze serie is. Het antwoord op die vraag en nog veel meer relevante informatie over de serie en schrijver, lees je in deze blog. We hopen dat je met al deze informatie bent geholpen en sneller dan je denkt kan starten de aanschaf van deze boeken!

Volgorde Harry Hole reeks

We vallen maar gelijk met de deur in huis en vertellen je graag in welke volgorde je de ‘Harry Hole-reeks’ dient te lezen. Daarbij vermelden we de Noorse titel en het jaartal waarin het naar het Nederlands is vertaald en hier dus is uitgebracht. Lees:

 1. Vleermuisman – 1997
  Noorse titel: Flaggermusmannen
 2. De kakkerlak – 1998
  Noorse titel: Kakerlakkene
 3. Wraakuur – 2004
  Noorse titel: Rødstrupe
 4. Zes seconden te laat – 2005
  Noorse titel: Sorgenfri
 5. Dodelijk patroon – 2006
  Noorse titel: Marekors
 6. De verlosser – 2008
  Noorse titel: Frelseren
 7. De sneeuwman – 2009
  Noorse titel: Snømannen
 8. Het pantserhart – 2010
  Noorse titel: Panserhjerte
 9. De schim – 2011
  Noorse titel: Gjenferd
 10. Politie – 2013
  Noorse titel: Politi
 11. De dorst – 2017
  Noorse titel: Tørst
 12. Het mes – 2019
  Noorse titel: Kniv
 13. Bloedmaan – 2023
  Noorse titel: Blodmåne

De Harry Hole-reeks draait overigens om, for your information, het hoofdpersonage Harry Hole, een briljante maar vaak zelfdestructieve rechercheur bij de politie van Oslo. In de serie wordt Hole geconfronteerd met complexe moordzaken en misdaden die hem dwingen om zijn grenzen te verleggen en diep in de duistere krochten van de menselijke psyche te duiken. De boeken kenmerken zich door spannende plotwendingen, psychologische diepgang en de voortdurende strijd van Hole tegen zijn eigen demonen terwijl hij probeert de waarheid te achterhalen.

Andere boeken en series

Maar, naast het uitbrengen van de Harry Hole-reeks, heeft Nesbø niet stilgezeten. Sterker nog, hij heeft zelfs een serie aan kinderboeken uitgebracht. Dat is nogal een vak apart en zeker niet iets om onbenoemd te laten. Anyway, welke standalone en ander series hij heeft uitgebracht, zal je hieronder lezen.

#1 Doktor Proktor- serie

De Doktor Proktor-reeks is een serie kinderboeken waar het gaat om, jawel, hoofdpersonage Doktor Proktor. Het bestaat inmiddels alweer uit vijf boeken en omvat de avonturen van Doktor Proktor, wie een excentrieke uitvinder is. Samen met vrienden beleefd hij de gekste situaties waarin hij de wereld moet redden, op zoek gaat naar schatten en ontzettend veel unieke momenten meemaakt. Het bestaat uit de volgende boeken, welke je in deze volgorde kan lezen:

 • Proktors Schetenpoeder (2007)
 • Proktors Teletijdpoeder (2009)
 • Proktor redt de wereld, misschien (2010)
 • Proktor en de grote goudroof (2014)
 • Kan Dr. Proktor kerstmis redden? (2018)

Ook leuk om te weten is dat de eerste twee boeken zijn verfilmd. Deze zijn momenteel te zien op Amazon Prime Video en zijn ontzettend geschikt om met kinderen te bekijken!

#2 Losse boeken

Naast dez twee boeken, zijn er ook nog een aantal losse boeken die zijn geschreven door Jo Nesbø. Het betreft in ieder geval: Headhunters, De Zoon, Middernachtzon, Macbeth, Koninkrijk, Bloed op sneeuw, Rateiland en Bloedmaan. Het nachthuis is het meest recente boek dat is uitgebracht en dat was in 2024. Wellicht dat er volgend jaar weer een ander boek aan komt. En oh ja, een leuk detail is dat Bloed op sneeuw en Middernachtzon ook als duo wordt verkocht. Je kan deze boeken dan ook goed samenleven.

Over Jo Nesbø

Het werk van Jo Nesbø is meerdere keren bekroond. Hij heeft ontzettend veel geschreven en is inmiddels alweer bijna medio 60 jaar oud. De Harry Hole-reeks is bij uitstek het bekendste dat hij heeft geschreven. De meeslepende verhalen, gelaagde personages en onvoorspelbare plotwendingen geven de doorslag om voor schrijvers keer op keer terug te komen en opnieuw zijn boeken aan te schaffen.

Je kan wel begrijpen dat Nesbø’s boeken wereldwijd zijn vertaald en met meerdere prestigieuze prijzen zijn beloond. Overigens zijn niet alleen een aantal kinderboeken van hem verfilmd, ook boeken zoals ‘De sneeuwman’ uit 2009 en ‘Middernachtzon’ uit 2015 zijn op het beeld te aanschouwen. Let wel even op, want deze films vind je niet onder hun Nederlandse titel. Hoe dan ook kunnen we concluderen dat hij veel succes heeft geboekt. We zijn nieuwsgierig naar zijn nieuwste boeken en zouden ook graag willen weten hoe lang de Harry Hole-reeks nog zal blijven bestaan. Jij ook?

Vorige Blog

DPIA betekenis, voorbeeld en checklist

Volgende Blog

Krijg je een melding van een Instagram screenshot?

Ook interessant