Krijg je een melding van een Instagram screenshot?

person holding space gray iPhone 6

Tja, ons hoef je niet te vertellen waarom je per se een screenshot wil maken van een story waarin jouw crush met iemand anders op date blijkt te zijn. Túúrlijk wil je dat aan je beste vriend of vriendin doorsturen. We zijn toch niet dom???

Goed, alle gekheid opzij, ons zal het een biet, sorry not sorry, interesseren waarom jij ergens een screenshot van maken. Wat ons wel interesseert is de vraag of de ander, van wie je de screenshot neemt, daar een melding van krijgt of niet. Het voorkomt of zorgt juist voor ongemakkelijke situaties. In deze blog lees je over de zoektocht naar een antwoord op deze vraag. Lees je gauw verder?

Uitleg van begrippen

Mocht je nog niet heel vaardig zijn in het gebruik van Instagram, dan begrijpen we dat je misschien niet meteen begrijpt wat we met bepaalde begrippen bedoelen. Bij deze een beknopte uitleg:

 • Instagram Stories
  In het kort: story
  In deze functie kunnen gebruikers een foto of filmpje plaatsen die 24u zichtbaar blijft voor hun volgers.
 • Close Friends
  Met deze functie kan je ervoor kiezen om bovenstaande story alleen aan een select groepje volgers te laten zien, die je dan hebt toegevoegd aan Close Friends (of ‘Goede Vrienden’).
 • Direct Messages
  Dit is de privé chatfunctie die je kan gebruiken om berichtjes te sturen naar mensen die je volgt of andere gebruikers van Instagram. Je vindt de link naar de berichten rechts bovenaan de homepage, het is het soort vliegtuigje, waar je op drukt.
 • Eenmalig afspelen
  Binnen die Direct Messages kan je foto’s sturen die je maar één keer door de ontvanger kan laten afspelen. Een soort Snapchat-achtige functie, dus.

Toch weer even fijn, die opheldering. Nietwaar?

Een verdwenen functie

Jaren geleden deed Instagram een update, welke ertoe leidde dat mensen een melding kregen als je andermans story screenshotte. Echter leidde dit tot absolute paniek bij veel gebruikers en kwamen er veel klachten over binnen. Nog sneller dan dat de update werd uitgevoerd, werd de update weer ongedaan gemaakt. In principe was dat het enige moment waarop je een ‘probleem’ had met dat soort meldingen, toch…?

Eenmalig afspelen

Er is in principe één klein puntje waar je wel moet uitkijken naar wat je screenshot of niet en dat is bij het eenmalig afspelen van een foto in je Direct Messages. Als je die namelijk opent, bekijkt en daar een screenshot van maakt, dan krijgt de verzender van die foto daar een melding van. De reden daarvan is omdat de verzender het niet voor niets maar 1 keer wil laten zien. Als jij een screenshot maakt en daarmee de foto opslaat in je bibliotheek, dan is het wel net zo netjes dat de verzender daarvan afweet. Niet dat er een magisch knopje bestaat waarmee de verzender het van jouw telefoon kan verwijderen, but you get the point, right?

Het antwoord op de vraag

Bij deze zetten we het maar nog eens duidelijk op een rijtje, dan kan je nooit de mist in gaat. Lees:

Krijgt iemand een melding als ik zijn of haar post/ story/ de direct message screenshot?

Nee.

Krijgt iemand een melding als ik zijn of haar eenmalig gestuurde foto screenshot?

Ja.

Overigens is het handig om te weten dat deze blog is geschreven in april 2024. Wij kunnen niet in de toekomst kijken, dus als jij dit in 2025 leest, omdat iemand ineens een berichtje stuurt waarom je zijn of haar story hebt gescreenshot, tja, daar zijn wij de boosdoener niet van. Als er updates zijn, ben je zelf verantwoordelijk om daar de inhoud van te bekijken. Dat staat namelijk altijd goed en duidelijk aangegeven.

Hoe maak je eigenlijk een screenshot?

Goed, nu kan het ook nog zijn dat je niet eens weet hoe je een screenshot moet maken? Ja, tuurlijk kan dat! De technologie is absoluut niet iets wat je zo gemakkelijk kan bijhouden, als je er niet dagelijks mee bezig bent. anyway, afhankelijk van het type telefoon, kan je op de volgende manieren een screenshot maken:

 • iPhone met homeknop
  De oudere iPhones, zoals een iPhone SE of iPhone 8 hebben nog een homeknop (met vingerafdruk herkenner). Hierbij druk je de aan/uit-knop en de home knop tegelijkertijd in, om een screenshot te maken.
  Geldt ook voor dit type iPad
 • iPhone met gezichtsherkenning
  De nieuwere iPhones, degene zonder home knop en met gezichtsherkenning, werken net wat anders. Hierbij druk je de aan/uit-knop en de bovenste volumeknop (voor het harder zetten van geluid) tegelijkertijd in, om een screenshot te maken.
  Geldt ook voor dit type iPad
 • Android
  Afhankelijk van je type telefoon, zal waarschijnlijk een van de twee volgende manieren moeten werken:
  1. Druk de aan/uit-knop en de onderste volume knop (voor het zachter zetten van geluid) tegelijkertijd in, om een screenshot te maken.
  2. Houdt de aan/uit-knop enkele seconden in, om een screenshot te maken.

Zit je op je laptop, dan is het maken van een screenshot nog veel ingewikkelder dan dat. We raden je dan aan om het specifieke soort laptop te googlen, dus ‘screenshot maken op laptop x’.

Conclusie

Gelukkig kan je de komende tijd nog ongestoord van allerlei screenshots maken van hetgeen je op Instagram voorbij ziet komen, zonder dat iemand daar een melding van krijgt. Behalve dan in je direct Messages bij het afspelen van een eenmalige foto. Verder hebben we je uitgelegd hoe je überhaupt een screenshot kan maken op je telefoon. Voor nu wensen we je nog een fijne dag en zien je graag terug op Tech1.

Vorige Blog

Harry Hole volgorde & schrijver

Volgende Blog

Hoe maak je een screenshot op een HP laptop?

Ook interessant

Misdaad podcast top 10

Voor alle misdaadliefhebbers, Verschuil je niet langer en wees open over je obsessie voor misdaad. Want…