Hoe maak je een screenshot op een HP laptop?

macbook pro on black table

Iedereen komt weleens in de situatie waarin hij of zij een screenshot moet maken. Is het niet van een of ander Pinterest-plaatje wat je graag wil bewaren, dan is het wel van een lap tekst waar je vraagtekens over hebt en naar iemand wil sturen die het wel begrijpt.

Op je mobiele telefoon zal je ongetwijfeld weten hoe je een screenshot moet maken. Het is immers het apparaat wat je het vaakst in je handen hebt en waar je een dergelijke afbeelding het makkelijkst mee kan doorsturen. Maar hoe zit dat eigenlijk op je laptop? En in het specifiek, hoe moet dat op een HP laptop. het antwoord op die vraag en nog veel meer relevante informatie, vind je in deze blog.

Screenshot op een HP laptop

HP is een bekend merk voor laptops en staat bekend om zijn betrouwbaarheid en prestaties. HP-laptops bieden een breed scala aan modellen, van krachtige gaming-laptops tot slanke en draagbare ultrabooks. Met geavanceerde functies zoals snelle processors, heldere displays en een lange batterijduur voldoen deze aan de behoeften van verschillende gebruikers, van studenten tot professionals. De duurzaamheid en kwaliteit van HP maken dat je veel mensen zal zien met een laptop zoals deze. Mocht jij er eentje in je bezit hebben, dan kan je op de volgende, drie verschillende manieren een screenshot maken.

#1 PrtScn-toets

Wellicht is het je al weleens opgevallen dat er een PrtScn op je toetsenbord staat. Deze staat er los of in combinatie met een andere toets. In elk geval kan je het knopje op de onderstaande manier gebruiken, om een print screen (screenshot) te maken van je scherm:

  • Optie 1: (als de volledige toets aan PrtScn is gewijd)
    Druk op het knopje PrtScn, je hebt nu een schermafbeelding gemaakt.
  • Optie 2: (als er ook een andere optie onder de toets staat)
    Houd de Fn-toets ingedrukt, waarna je met een andere vinger/ hand op PrtScn drukt.

Gelukt? Mooi zo. Mocht dit niet werken op jouw laptop, probeer dan een van onderstaande opties uit.

#2 Knipprogramma

Als het goed is staat er een programma op je laptop geïnstalleerd genaamd ‘Knipprogramma’. (Zo niet, download deze dan in de Store). Zoek dit programma in in de zoekbalk en open het. Selecteer nu met je linker muisknop het gedeelte van je scherm waar je een schermafbeelding van wil maken. Laat de muisknop los als je klaar bent met selecteren. De screenshot zal nu openen in een nieuw venster en vanaf daar kan je ermee doen wat je wil.

#3 Vlaggetjes-toets

Als het goed is, heb je, omdat je een windows apparaat hebt, een vlaggetjes toets links onderaan je toetsenbord staan. Heb je ‘m gevonden? Volg dan onderstaande stappen:

Druk de knoppen vlaggetje + shift + s in die volgorde en tegelijkertijd in. Selecteer in bovenstaande balk welke screenshot optie je wil gebruiken. Je kan kiezen om een screenshot te maken van het hele beeld of van een specifiek gedeelte (dit doe je door je linker muisknop in te houden tijdens het selecteren).

Leuk feitje: eigenlijk werken bovenstaande opties op alle Windows-laptops. Je kan het een beetje vergelijken met het punt dat je een screenshot op alle Android-telefoons ook op dezelfde manier maakt. Het is echt Apple die afwijkt van de norm.

Screenshot maken op een Macbook

Over Apple gesproken, nu we toch bezig zijn, kunnen we je net zo goed vertellen hoe je een schermafbeelding op een Macbook (of iMac for that matter) maakt. Lees:

Druk de knoppen shift + command + 3 in die volgorde en tegelijkertijd in

Kijk aan, moeilijker dan dit is het inderdaad niet. In principe werkt het verdere principe op een Macbook via hetzelfde als op een iPhone. Dus, rechts onderin je beeld verschijnt een kleine weergave van de screenshot. Doe je daar niks mee, dan zal het automatisch onder je ‘recents’ worden geplaatst. Klik je erop, dan kan je wat aan het screenshot veranderen.

Waarom je voorzichtig moet zijn met het maken van screenshots

Het maken van screenshots kan handig zijn om informatie vast te leggen, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Als je persoonlijke of gevoelige informatie deelt, zoals wachtwoorden, bankgegevens of privégesprekken, kunnen screenshots onbedoeld worden gedeeld en misbruikt. Daarnaast kunnen screenshots permanent worden opgeslagen op apparaten of in de cloud, waardoor ze kwetsbaar zijn voor ongeautoriseerde toegang. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van wat je vastlegt en wie toegang heeft tot je screenshots om je privacy en veiligheid te waarborgen. Als je bijvoorbeeld op een openbare computer werkt, zouden we je willen aanraden om nooit een screenshot te maken. In alle andere gevallen: probeer nooit gevoelige gegevens te screenshotten. Is het echt nodig? Stuur het dan nooit door en verwijder direct indien mogelijk (ook verwijderen uit de prullenbak!).

Conclusie

Het maken van een screenshot op een HP laptop is niet moeilijk, maar wel als je niet weet hoe het werkt. Gelukkig hebben we je in deze blog goed geïnformeerd en weet je nu wél hoe het moet. Mocht je vragen hebben, dan raden we je aan iemand in je omgeving met technische kennis om hulp te vragen. Voor de doorsnee jongere die gewend is om met dit soort apparaten te werken, is dit a piece of cake.

Vorige Blog

Krijg je een melding van een Instagram screenshot?

Volgende Blog

Dít zijn de snelste treinen ter wereld!

Ook interessant