Het belang van systeembeheer binnen jouw bedrijf

person holding black and silver dj controller

Het belang van systeembeheer binnen jouw bedrijf kan niet worden overschat. Systeembeheer omvat namelijk het beheer en onderhoud van de IT-infrastructuur van een bedrijf, inclusief netwerken, servers, applicaties en gegevens.

In dit artikel zullen we aangeven wat het belang van systeembeheer binnen jouw bedrijf is. Met andere woorden, waarom het systeembeheer tip top in orde zou moeten zijn. We bespreken verschillende aspecten en bieden enkele tips voor een effectief systeembeheer. Nieuwsgierig? Lees dan gauw verder.

Definitie van systeembeheer

Om er nog maar even zeker van te zijn dat we over hetzelfde praten, willen we je graag de definitie van systeembeheer aan je meegeven. Systeembeheer verwijst naar het beheer van de hardware, software, snetwerken en andere It-middelen van een organisatie. Het omvat taken zoals installatie, configuratie, onderhoud, monitoring, probleemoplossing en beveiliging van systemen.

Eén van de grootste doelen is om de zogeheten downtime te beperken. Dat houdt in dat je wil voorkomen dat de systemen plat liggen en dat er niet kan worden gewerkt. Voor zowel de efficiëntie als de motivatie voor werknemers is dat natuurlijk hartstikke belangrijk.

Soorten systeembeheer

Of je nu een eigen systeembeheer hebt of dat liever uitbesteed aan zoiets als systeembeheerder Nijmegen, je hebt vaak te maken met verschillende soorten beheer, ieder met hun eigen expertise. We zetten dit voor je op een rijtje, lees:

 • Netwerkbeheer
  Dit omvat het beheer van het computernetwerk van een organisatie, inclusief routers, switches, firewalls en draadloze netwerken.
 • Serverbeheer
  Serverbeheer omvat het beheer van servers, inclusief installatie, configuratie, onderhoud en monitoring van serverhardware en -software.
 • Applicatiebeheer
  Applicatiebeheer omvat het beheer van softwareapplicaties, inclusief installatie, configuratie, updates en ondersteuning voor gebruikers.
 • Gegevensbeheer
  Dit omvat het beheer van gegevensopslag, back-ups, archivering en databeveiliging.

Voor een leek lijken al deze termen mogelijk op elkaar, maar er gebeurt dus overal écht wat anders!

Uitbesteden of zelf implementeren

Nu kan het zo zijn dat je pas net begonnen bent met een business. Je hebt eigenlijk nog niet zoveel werk liggen om een full time systeembeheer op te zetten, maar je hebt wel iets nodig. In zo’n geval kan het interessant zijn om je systeembeheer uit te besteden, bijvoorbeeld bij Spete Nijmegen. Maar ook als je wél heel veel werk op dat vlak hebt liggen, kan dat interessant zijn. Zo heb je meteen mensen met ervaring en expertise ‘in huis’ en hoef je in het recruitingsproces verder geen moeite te stoppen.

Het belang is van onschatbare waarde

In principe kan het budget van systeembeheer naar onze mening niet groot genoeg is. Het effectief beheren van IT-systemen binnen een bedrijf zorgen op den duur voor een verbeterde efficiëntie, verhoogde veiligheid en betere betrouwbaarheid. Door de juiste systemen te implementeren en te onderhouden, kunnen bedrijven zich concentreren op hun kernactiviteiten en een concurrentievoordeel behalen. Het uitbesteden van systeembeheer kan ook voordelig zijn, waardoor kosten worden bespaard en toegang wordt geboden tot gespecialiseerde expertise. Met andere woorden, begin vandaag nog met een goed systeembeheer op te bouwen!

Vorige Blog

De voordelen van eHerkenning voor bedrijven: efficiëntie, gemak en beveiliging

Volgende Blog

Zo creëer je een vergrote aanwezigheid op social media

Ook interessant