Misdaad podcast top 10

silhouette of person on window

Voor alle misdaadliefhebbers,

Verschuil je niet langer en wees open over je obsessie voor misdaad. Want dat je misdaad interessant vindt, betekent zeker niet dat je zélf ook (zo) crimineel bent. Voel je dus vrij om in een gesprek zo’n scherp onderwerp aan te snijden, al is het dan wel handig dat je weet waar je het over hebt.

En hoe kan je beter kennis opdoen, dan op je vrije momenten te luisteren naar podcasts over misdaad? Zo hoor je over de mysterie die rondom misdaad hangt, over het bestraffen van misdaad in landen over de hele wereld en krijg je misschien wel een kijkje in de hoofden van de desbetreffende misdadigers. We hopen je in ieder geval zover te krijgen dat je doet waar je gelukkig van wordt. Lees in deze blog alvast over de top 10 misdaad podcasts op Spotify, daar kan je vast een tijdje mee vooruit.

Was getekend, Gameo

Top 10 misdaad podcasts

Gauw verder op de orde van de dag, want we zullen maar gelijk overgaan op de top 10 misdaad/ true crime podcasts van dit moment, die je kan vinden op Spotify.

#1 Moordcast

4,8 ⭐️ (+20k beoordelingen)

Stap in de duistere wereld van ‘Moordcast’, dé podcast die je meeneemt op een angstaanjagende reis door de meest beruchte misdaden, mysteries en intriges. In dit geval neemt Dionne Slagter je in deze podcast mee, welke je zowel luisterend als kijkend tot je kan nemen. Haar broer Henrik fungeert als de sidekick in deze podcast; er zijn dus twee stemmen die je hoort. Durf jij te luisteren?

#2 De moord op Patrick

4,8 ⭐️ (+700 beoordelingen)

Op tweede kerstdag 2002 wordt een 36-jarige tennisleraar ‘s ochtends dood gevonden in zijn appartement. Hij is vermoord. Twintig rechercheurs worden op de zaak gezet.

Nog steeds blijkt er bij deze moord sprake te zijn van een ‘coldcase’. Met andere woorden, deze zaak is helaas nog niet opgelost. Wel verschijnt er nog een aantal keer een nieuwe aflevering, waarbij de opnames nog eens worden besproken. Soms is er sprake van een nieuwe tip, waarmee er toch wat weer hoop wordt gecreëerd voor alle nabestaanden.

#3 Crime Junkie

4,8 ⭐️ (+90k beoordelingen)

Amerikaanse Host Ashley Flowers met sidekick Brit nemen je al jarenlang mee in de meest verschrikkelijke misdaden die er zijn geweest. Een heel team werkt wekelijks aan het uitpluizen van verschillende (on)opgeloste zaken en er lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen. Het leuke is, is dat er regelmatig ook updates verschijnen, wanneer het blijkt dat er bij een bepaalde zaak nieuwe informatie aan het licht is gekomen.

#4 Serial

4,7 ⭐️ (+6k beoordelingen)

In Serial komt elk seizoen een andere moord of misdaad besproken. Het begon allemaal als een spin-off van de Amerikaanse radio show genoemd ‘This American Life’. Inmiddels hebben al miljoenen mensen geluisterd naar de opnames en boekten ze succes na succes. Je kan wel concluderen dat deze podcast van hoge kwaliteit is en dat ze op het kantoor weten waar ze mee bezig zijn. Een absolute aanrader, al is het wel in het Engels en zal je dus even die switch moeten maken.

#5 Appie

4,4 ⭐️ (+800 beoordelingen)

Zin in een podcast die slechts één seizoen duurt? Eentje die is gemaakt door een Nederlands nieuwsblad waarbij podcastmakers Marc Adriani alle uiteindes van dit verhaal ontdekt? Ja? Mooi, dan is deze podcast iets voor jou. De podcast vertelt het verhaal over de meest gewelddadige supermarktoverval ooit (in Nederland dan). Appie A. pleegde een dubbele moord en vluchtte, waarna hij werd opgepakt en achter de tralies belandde. Maar is alles hierover eigenlijk al besproken?

#6 Someone Knows Something

4,8 ⭐️ (+1,5k beoordelingen)

Elk seizoen wordt een andere zaak besproken. In 2016 begon het ooit met een seizoen over de 5-jarige Adrien McNaughton die plotseling verdween. Het einde van 2023 eindigde met een seizoen over een jonge vrouw wie op 18-jarige leeftijd eveneens plotseling verdween en uiteindelijk pas maanden later overleden werd teruggevonden. Er zit ontzettend veel detail in deze podcasts en je merkt aan alles dat de makers er veel onderzoek en moeite insteken, om alles te onderzoeken.

#7 True Crime Pro’s

4,8 ⭐️ (+300 beoordelingen)

Altijd al willen weten hoe een voormalig undercover-agent en oud forensisch rechercheur tegen bepaalde zaken aankijken? Dan ben je bij deze podcast aan het juiste adres. Ze vertellen wat er bij grote, spraakmakende zaken achter de schermen gebeurde, maar vertellen ook hoe zij dat in hun rol als ‘mens’ ervoeren. Hoe dan ook een podcast waar je eens lekker voor kan gaan zitten, onder het genot van een kopje koffie of thee.

#8 De Kofferbakmoord

4,6 ⭐️ (+200 beoordelingen)

Wederom een podcast die je in principe in een dag kan afluisteren. Niet een account waar je tot in den treuren aan het scrollen bent om bij het begin te komen, want dit verhaal duurt slechts 4 à 5 afleveringen lang. Het verhaal dat wordt verteld gaat over het Ralf Meinema die dood in de kofferbak van zijn Mercedes wordt gevonden. Het is een gebeurtenis die niemand zag aankomen en die tot op de dag van vandaag nog niet is opgelost.

#9 Al sla je me dood

4,6 ⭐️ (+1,5k beoordelingen)

Helaas zijn niet alle afleveringen op Spotify te luisteren, maar met hetgeen dat er wel op staat, kan je in ieder geval een stukje vooruit. In deze podcast worden verschillende misdaden besproken door twee leuke vrouwen. Naast het ‘serieuze’ gedeelte, luister je ook naar een stukje ‘gruwelijke’ humor, waarbij wordt besproken hoe je bijvoorbeeld niet vermoord kan worden. Nou ja, om te weten wat je ervan vindt, zal je het toch echt zelf moeten luisteren.

#10 Napleiten

4,9 ⭐️ (+4k beoordelingen)

En dan, last but not least, de podcast ‘Napleiten’. In deze podcast word je door een misdaadjournalist en strafpleiter meegenomen naar zaken die verschillende advocaten of OvJ’s door de jaren heen hebben meegemaakt. Deze ervaringsdeskundigen zijn dan ook zelf aanwezig bij de podcast. Het is geen interview, maar een vloeiend gesprek waar alle aanwezigen bij aan bod komen. De ene week gaat het over een crime passionel, de andere week naar een gruwelijke verkrachting. Ben jij er al klaar voor?

Zo, dat waren 10 van de beste misdaadpodcasten die we vandaag de dag kennen. Alvast veel plezier met luisteren ennuhh… fiets je niet alleen naar huis vannacht?

Vorige Blog

De strijd aangaan tegen een Poolse sleutel

Volgende Blog

DPIA betekenis, voorbeeld en checklist

Ook interessant