/

De strijd aangaan tegen een Poolse sleutel

3 mins read
a man riding a bike down a street next to a river

Daar sta je dan, zonder fiets in je handen. Je wist bijna zeker dat je hem, net zoals alle andere dagen van het afgelopen jaar, je je fiets netjes in het fietsenrek op het werk hebt gezet. En ja, je weet dat die fietsenstalling niet beveiligd is, maar het gaat al jaren goed, dus waarom nu dan niet meer?

Je fiets is waarschijnlijk gestolen en als je een AXA-slot hebt, dan kunnen wij je al wel vertellen hoe dat is gebeurd. Er is een Poolse sleutel gebruikt, zoals die worden genoemd. Hoe dat kan, wat het gevaar is, hoe je een diefstal alsnog kan tegengaan en nog veel meer relevante informatie, lees je in deze blog. Wees een vriend van je portemonnee en ga het gevaar van de Poolse sleutel tegen!

Hoe werkt een Poolse sleutel?

Om te begrijpen hoe de Poolse sleutel kan worden tegengegaan, is het zaak om te begrijpen hoe zo’n ding nu eigenlijk werkt. In onderstaand filmpje van de Belgische Gazet van Antwerpen, zie je hoe gemakkelijk dit verloopt.

@gva

Wat is de ‘Poolse sleutel’ die dievenbendes steeds vaker gebruiken? #gva #fyp #voorjou #viral #crimetok

♬ origineel geluid – Gazet van Antwerpen

Of het gedeelte in het filmpje over de verzekering ook hier in Nederland geldt, zal je zelf even moeten onderzoeken.

Het enige wat de dieven dus doen, is je fiets van het slot halen met een soort loper. Je weet wel, een sleutel die bijvoorbeeld alle kamers in een hotel kan openen (toen er nog geen pasjes waren). Het ziet er van een afstandje dus gewoon uit dat er een fiets van het slot wordt gehaald, terwijl die eigenlijk wordt gestolen. Zoals je ook hebt kunnen zien in het filmpje, is dat met name elektrische fietsen ‘slachtoffer’ zijn van diefstal. Deze hebben een hogere marktwaarde en leveren veel meer op dan een fiets van 40 jaar geleden. Het zijn dan de eigenaren van elektrische fietsen, die zich het meest zorgen moeten maken.

Een Poolse sleutel aanschaffen

Zo’n Poolse sleutel is natuurlijk niet overal te koop. Echter kan het ook niet worden verboden om die sleutels aan te bieden. Een voorbeeld dat hiervoor werd gegeven is dat de verkoop op koevoeten ook niet wordt gestopt, terwijl je daarmee kan inbreken. Met andere woorden, de bedenker van de Poolse sleutel heeft het slim aangepakt. Héél erg slim.

Je fiets is gestolen, en nu?

Nu kan het zijn dat je al slachtoffer bent geweest van diefstal, of dat nu door een Poolse sleutel was of niet. Gaat het om een fiets van grote waarde, dan is het mogelijk om aangifte te doen. Hierbij dien je te letten op de volgende zaken:

  • Er is onderscheid in het soort aangifte dat je doet, afhankelijk van de plek waar je fiets stond. Op eigen terrein, zoals je schuur, garage(box) of kelder óf in het openbaar.
  • Is het in het openbaar gebeurt? Check eerst even met je gemeente. Het kan zijn dat zij je fiets hebben weggehaald, omdat je deze verkeerd had geparkeerd. In dat geval kan je hem, vaak tegen betaling, weer komen ophalen.
  • In alle andere gevallen kan je aangifte doen via de website van de politie. Houd hierbij het framenummer bij de hand, omdat de politie je fiets dan makkelijker kan identificeren.

By the way, over dat framenummer gesproken. In een uitzending van Hart van Nederland, werd vertelt dat dieven tegenwoordig ook weten te ‘sjoemelen’ met het framenummer. Zij plakken eigen framenummers op, om het zo lastiger te maken de gestolen fietsen ooit nog te traceren. De fietsen vertrekken daarna zo snel als mogelijk richting Oost-Europa, waar ze worden doorverkocht. Je fiets zie je dan waarschijnlijk nooit meer terug.

Fiets beschermen tegen diefstal

Zoals bij veel dingen in het leven geldt, is voorkomen beter dan genezen. Met andere woorden: het is beter je fiets tegen diefstal te beschermen, dan om hem na een diefstal proberen terug te krijgen. We geven je verschillende tips, om om te gaan met een diefstalpoging middels een Poolse sleutel.

  • Kettingslot
    De eerste tip, is het gebruik van een kettingslot. En ja, ook die zijn soms nog diefstalgevoelig, maar het verbreken van dat slot, kan niet ‘onzichtbaar’ plaatsvinden. Gebruik dus naast je gewone slot, ook nog zo’n extra ketting.
  • Beveiligd stallen
    Tegenwoordig is het op meerdere plekken mogelijk om je fiets beveiligd te stallen. Denk aan stations, op werkplekken en zelfs in de centra van grote steden. Mocht je fiets worden gestolen, dan staat het in ieder geval op camera en kan op die manier de dief makkelijker worden getraceerd. Misschien is het wel iemand die al vaker is gesignaleerd.
  • Goede verzekering
    Het is een investering, maar die fiets was ook een investering. Waarschijnlijk betaal je liever een tientje per maand, dan elke maand een nieuwe fiets. Controleer goed of je fiets is verzekerd tegen diefstal en wat de voorwaarden daarvan zijn.
  • Benen
    Steeds meer mensen hebben een e-bike. En eerlijk, we snappen het heel goed. Zo’n ding is echt een verademing als het hard waait of als je verre stukken moet fietsen. Maar als het kan, koop dan geen dure fiets. Gebruik je eigen benen in plaats van de elektrische ondersteuning. Scheelt je wellicht een hoop stress en gedoe. Het lost het probleem van de diefstal inderdaad niet op, maar het is in ieder geval niet meer jouw probleem.

En verder, tja, verder is het hopen dat jij geen slachtoffer wordt van de Poolse sleutel. Diegene die het heeft uitgevonden, heeft voor zichzelf waarschijnlijk een gat in de markt gevonden. Erg fijn voor hem, maar ontzettend vervelend voor alle gedupeerden.

Conclusie

Met de Poolse sleutel weten dieven het zich wel heel makkelijk te maken om fietsen te stelen. Zij krijgen het voor elkaar om het bijna legaal te lijken, wanneer ze die fiets meenemen. Gezien het niet een product is wat zomaar zal verdwijnen gewoon ‘mag’ worden verkocht, zal je zelf enige actie moeten ondernemen. Sluit een verzekering af, bescherm je fiets goed en maak gebruik van beveiligde fietsenstallingen. We hopen dat jij geen slachtoffer wordt en nog lang door kan rijden op je fiets!

Previous Story

Action koptelefoon: alles voor je uitgezocht

Next Story

Misdaad podcast top 10

Latest from Blog