Welke spelcomputer voor kind per leeftijd: Nintendo Switch en meer

Of het nou bij een vriendje is of simpelweg bij een familielid: ook jouw kinderen zullen op een gegeven moment gaan zeuren om een spelcomputer. Er wordt daarmee nog geen afstand gedaan van de iPad, want stiekem wordt het gewilde aanbod juist alleen maar groter.

Maar welke spelcomputer schaf je eigenlijk voor welke leeftijd aan? Is een Ninento Switch al geschikt voor een vijf-jarige of zou je toch beter voor wat anders moeten gaan?

0 – 4 jaar: het ontstane besef van elektrische devices

Hoewel je er als ouder in het eerste jaar of misschien de eerste twee jaar best veel invloed op hebt of je kind iets weet van ‘schermpjes’ en ‘digitale spelletjes’, zal het daarna steeds meer vanuit het kind zelf opmerken. Hij ziet het op de opvang, hij ziet het bij zijn grote nichtje/ neefje of zal af en toe opmerken dat zijn ouders iets op zo’n schermpje doen. Hij wil eigenlijk zelf ook wel eens zo’n spelletje doen, maar op wat?

Nu is er een aantal devices van V-Tech dat op een wat meer toegankelijkere en leerzame manier een kind laat spelen. Zie het als een spelcomputer waar de vierjarige daadwerkelijk nog iets aan heeft. Wij zouden zeggen: begin daar lekker mee. Benieuwd? Klik dan hier om zo’n device te bekijken.

5 – 6 jaar: een zelfstandige kleuter

Een echte ‘speelcomputer’ is dit nog niet, maar het is wel iets waar hij of zij vast heel blij mee zal zijn. En jij als ouder ook. Je hoeft tegenwoordig je eigen telefoon niet meer in te leveren, want je kleuter is ontzettend zelfstandig met deze simpele versie van een smartphone. Speel spelletjes, maak foto’s en video’s, stuur berichtjes naar anderen, maak spraakopnames: je kan het zo gek niet verzinnen en je kleuter zal er mee uit de voeten kunnen. Voor een redelijke prijs een prima item.

Prijs: €86,50

7 – 8 jaar: een nieuwsgierig kind

Een Wii is bij uitstek dé spelcomputer die geschikt is voor jonge kinderen. Makkelijk te besturen, veel kindvriendelijke spelletjes en blijft over het algemeen voor een lange tijd populair. Kies bijvoorbeeld voor een potje Nintendo Wii Mario Kart of probeer elkaar te verslaan met je eigen poppetje in de Nintendo Wii Party. Weet overigens dat de Wii een soort uitstervend medium is en dat je dus goed moet opletten welke variant je aanschaft. Je tweedehands versie moet nog wel een aantal jaartjes meegaan…

9 – 10 jaar: tijd voor ‘zelfstandigheid’

Waar vroeger ongeveer ieder kind van deze leeftijd een Nintendo DS in zijn handen kreeg, is dat nu eerder een Nintendo Switch. Het leuke aan dit apparaat is dat je het zowel op een klein schermpje als op de tv kan spelen. In dat laatste geval speel je een spel bijvoorbeeld met zijn tweeën en als je meer controllers hebt, zelfs met nóg meer vriendjes/ broertjes en zusjes. Animal Crossing, Pokémon, Super Mario Odyssey… Verzin iets leuks!

Prijs: €278,00

11 – 12 jaar: same but different

Ook op deze leeftijd zouden we het voor nu nog even op een Switch houden. Niet alleen omdat alleen al zo’n spelcomputer zelf duur genoeg is, ook omdat hij/zij moet leren dat niet alles vanzelf in hun handen verschijnt. Wel is het misschien leuk om wat te investeren in nieuwe/ andere spelletjes. Denk aan zoiets als Hogwarts Legacy, The Legend of Zelda, EA Sports FC en meer. Op deze manier houdt je het interssant, geef je hem of haar de mogelijkheid zich wat te kunnen ontwikkelen in het spelen van die spellen en zullen ze zich voorlopig koest houden (hopelijk).

13 – 14 jaar: even gamen met ‘de jongens’

Een volgende, mooie investering voor de aankomende jaren is een Sony Playstation 4, een Sony Playstation 5 of wellicht een Xbox Series X. In ieder geval zo’n spelcomputer met echte consoles en leuke spelletjes. Bovendien kan je tiener ook met anderen gamen. Spelletjes als FIFA en Fortnite zullen waarschijnlijk erg populair zijn. Al zijn er ook spellen zoals Assassin’s Creed, met (in principe) wat meer inhoud. Voor ieder wat wils, in ieder geval!

Prijs: €299,99

15 – 16 jaar: we zullen doorgaan

Een periode wanneer met name jongens niet van de spelcomputer zijn af te slaan, is rond deze leeftijd. Waarschijnlijk worden dezelfde spelletjes nog steeds gespeeld. Het gevolg daarvan is dat ze ongetwijfeld beter zijn geworden, maar dat betekent tegelijkertijd ook dat er meer emotie mee gepaard gaat. Dat, volgens veel ouders, ‘verschrikkelijke’ schreeuw is écht nodig tijdens het spelen. Hoe dan ook zal zoonlief nu meer geven om de nieuwste variant van zijn spelletje (de nieuwe FIFA, bijvoorbeeld) dan hele andere spelletjes. En op de vraag of hij de nieuwste Playsation mag hebben, antwoord je gewoon ‘als je ervoor hebt gespaard, ja’. Zet je hem gelijk aan het werk.

17 – 18 jaar: een favoriet

Hoewel examens, vervolgopleidingen en een bijbaantje nu toch wel erg belangrijk zijn geworden, betekent dat niet dat het ‘gamen’ voorbij is. Waarschijnlijk zullen meisjes meer face to face afspreken om hun sociale levens bij te houden, jongens zullen dat grotendeels doen via het gamen en calls. Niet erg, maar wel iets om rekening mee te houden. Waarschijnlijk zal je kind rond deze leeftijd inmiddels een spelcomputer hebben geselecteerd als ‘favoriet’. Een Nintendo Switch is meer voor degene die graag zelf spelen, een Xbox schaf je aan voor degene die met anderen willen gamen. Ohja, vind je het geluid van je eigen kind wel genoeg, schaf dan even een koptelefoon aan!

Prijs: €38,90

Overwegingen

Een kind mag dan van alles willen, tot zijn achttiende zal jij als ouder nog grotendeels degene zijn die de keuze maakt over de aanschaf. Er geldt bij de aanschaf ook nog een aantal overwegingen, die je in gedachten moet houden. Let bijvoorbeeld op leeftijdsclassificaties van spelletjes en houd daarbij rekening met de interesses van je kind. Mocht je het goed vinden dat je kind een spel speelt waar hij eigenlijk nog te jong voor is, dan raden we aan ouderlijk toezicht aan te houden. Overweeg alle adviezen die we hebben geven, schaf eventueel een spelcomputer aan voor je kind en geniet van hun plezier!

Vorige Blog

WhatsApp uitzetten? Een volledig stappenplan

Volgende Blog

Drew Pritchard: partner, vermogen, wiki en meer

Ook interessant