De beste tank ter wereld

4 mins read

Vele, van oorsprong, jonge Nederlandse generaties kennen geen oorlog. Ze hebben het niet meegemaakt, houden zich er niet altijd mee bezig en leren er alleen over van het nieuws of door de geschiedenisboeken. Aan de ene kant kan je denken: gelukkig maar. Zij hoeven het inderdaad alleen maar van een afstandje te bekijken, terwijl ze hier zelf helemaal veilig zijn.

Echter betekent het niet dat deze generaties oorlogen moeten gaan negeren. Vandaag de dag is er namelijk nog steeds geen sprake van totale wereldvrede. Oorlogen komen en gaan en de levens van een hoop mensen wordt (letterlijk) over hoop gehaald. Sinds de Eerste Wereldoorlog hebben tanks ook een steeds groter aandeel in oorlogen. Maar wat doet zo’n tank nu eigenlijk en, misschien nog wel een interessantere vraag, wat is de beste tank ter wereld?

Wat is een tank?

Tanks, ofwel gepantserde gevechtsvoertuigen, zijn al tientallen jaren een integraal onderdeel van moderne militaire operaties. Ze zijn ontworpen om vijandelijke doelen te vernietigen, grondgebied te veroveren en infanterie te ondersteunen. De zoektocht naar de beste tank ter wereld is een voortdurende uitdaging voor militaire grootmachten over de hele wereld.

Het is niet voor niets dat jongeren van tegenwoordig zinnen uitspreken als: ‘Wow, hij is echt tank(ie), man.’ Een tank kenmerkt zich bijvoorbeeld door een enorm stevige behuizing. Hij rijdt zonder slag of stoot door de meest gevaarlijke gebieden, zonder zijn functies te verliezen.

Kenmerken van een top tank

Om überhaupt de beste tank te kunnen beschrijven, is het zaak dat je begrijpt op welke vlakken een tank nu eigenijk kan ‘excelleren’. Weet je wat, lees maar gauw verder om een aantal kenmerken te ontdekken.

#1 Pantserbescherming

Een goede tank moet uitgerust zijn met geavanceerde pantserbescherming die bestand is tegen de meest krachtige wapens. Moderne composietpantsering biedt een uitstekende bescherming tegen projectielen en explosies. Het is dus niet zo dat je een tank met slecht één mortier aan de grond krijgt. Aan de andere kant geldt wel dat een tank niet werkt zonder bemanning. Deze wil je daarom wel koste wat het kost tegen alle soort aanvallen beschermen.

#2 Bewapening

Een indrukwekkende reeks wapens, waaronder kanonnen, machinegeweren en raketten, is essentieel voor een effectieve tank. De precisie en vuurkracht van deze wapens zijn van vitaal belang. Het zal in vele gevallen letterlijk het verschil zijn tussen leven en dood. Zo kan een infanterie nog zo ver doordringen, maar op het moment dat er een tank om de hoek komt, zie je toch enige vormen van ’terugtrekken’.

#3 Mobiliteit

Een goede tank moet snel kunnen bewegen en manoeuvreren op verschillende soorten terrein. Krachtige motoren en geavanceerde ophangingssystemen zijn van groot belang. Je moet overigens niet denken dat een tank met honderden kilometers per uur van A naar B racet. Denk daarentegen eerder aan tientallen km/h, waar je in zijn achteruit dan ook weer een aantal tientallen vanaf kan halen.

Heel wendbaar is een tank ook niet, vanwege de grote. Maar ‘gelukkig’ zijn technieken steeds geavanceerder en worden eventuele gebreken erg serieus opgenomen.

Wat is dan nu de beste tank?

Op dit moment wordt vaak de Duitse Leopard 2 beschouwd als een van de beste tanks ter wereld. Deze is geproduceerd door het Duitse bedrijf Krauss-Maffei Wegmann. Hij biedt veel weerstand tegen vijandelijke aanvallen en heeft een ontzettend goede bewapening, die zelfs in combinatie met scherpe mobiliteit kan worden ingezet. Al sinds eind jaren ’70 bestaat deze tank en is sindsdien op vele vlakken ontwikkelt.

De Leopard 2 wordt daarmee geprezen om zijn indrukwekkende pantserbescherming, uitstekende bewapening en mobiliteit. Met een krachtige 120 mm gladde loop kanon en geavanceerde sensoren, biedt deze tank zowel offensieve als defensieve mogelijkheden. Een aantal andere kenmerken zijn:

  • Aantal bemanningsleden: 4 (commandant, bestuurder, schutter, lader)
  • Rookbuslanceringen, enkele mitrailleurs en de 120mm-kanon L55
  • 1500 pk dieselmotor
  • Schuttersrichtsysteem
  • Een speciaal bodemstelsel tegen anti-tank mijnen

en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

M1 Abrams

Maar, niet iedereen is het met elkaar eens. Een andere, ontzettend goede tank, die wellicht ook wel een nummer 1 plek verdient, is de M1 Abrams.

De M1 Abrams is een iconische Amerikaanse gevechtstank, vernoemd naar de legendarische generaal Creighton Abrams. Deze indrukwekkende tank kwam voor het eerst in dienst bij het Amerikaanse leger in de vroege jaren 1980 en heeft sindsdien verschillende upgrades ondergaan.

De M1 Abrams staat bekend om zijn krachtige 120mm-gladloopskanon, zware bepantsering en geavanceerde vuurcontrolesystemen, waardoor het een van de meest gevreesde tanks ter wereld is. Ook bij hoge snelheden worden targets nog met precisie geraakt. Erg fascinerend om te bedenken dat een bemanningslid hier de verantwoordelijkheid overdraagt. Het heeft een belangrijke rol gespeeld in verschillende militaire conflicten, waaronder de Golfoorlog, en blijft een symbool van militaire macht en technologische superioriteit.

Andere soorten tanks

Maar, oké. Een Leopard 2 komt oorspronkelijk van Duitste bodem en de M1 Abrams van de Amerikanen. Heeft de rest van de wereld dan geen tanks in hun leger?

Ja wel, zeker wel. We hebben hier een kleine selectie gemaakt met van allerlei tanks, die komen vanaf allerlei plekken op de wereld.

  • Tiger I – De Duitse Tiger I-tank was een krachtige en zwaar gepantserde tank uit de Tweede Wereldoorlog.
  • Sherman – De M4 Sherman was de meest gebruikte Amerikaanse tank in de Tweede Wereldoorlog.
  • Challenger 2 – De Britse Challenger 2 staat bekend om zijn superieure bepantsering en nauwkeurigheid.
  • Type 99 – De Chinese Type 99 is een geavanceerde derde generatie gevechtstank.
  • IS-2 – De Sovjet IS-2-tank was zwaar gepantserd en bewapend met een krachtig kanon tijdens de Tweede Wereldoorlog.
  • Centurion – De Britse Centurion was een van de eerste universele tanks die na de Tweede Wereldoorlog werd ontwikkeld en bleef in gebruik tot ver in de 20e eeuw.

Weet dat veel van deze tanks ook worden ‘uitgeleend’ of ‘opgekocht’ door andere landen. Zo zie je dat veel legers altijd wel een tankdivisie hebben, wat dus betekent dat zij ook met tanks vechten. Bijvoorbeeld in de huidige oorlog tussen Oekraïne en Rusland lenen verschillende landen van de NAVO hun tanks uit aan Oekraïne, waaronder een aantal Leopards en tientallen M1 Abrams. Situaties zoals deze zich nu in deze landen afspelen, blijven schrijnend om aan te zien. Met name omdat we het hier in Nederland dus ‘zo goed’ hebben.

Previous Story

Drew Pritchard: partner, vermogen, wiki en meer

Next Story

‘Kan het dametje met de centimeter meten’ en meer handige ezelsbruggetjes

Latest from Blog