Kun je op Facebook zien wie je foto’s bekijkt?

person holding silver iphone 6

Heb je een account op LinkedIn, dan ben je je misschien bewust van de optie waarmee je kan zien wie jouw profiel heeft bekeken. Je moet bij meer dan 5 bezoekers wel een Premium-account hebben, maar de optie ligt er. Ook vrij logisch dat dat eigenlijk op een platform als LinkedIn gaat, omdat daar het hele idee is dat mensen met elkaar in contact komen. In contact komen over werkgerelateerde onderwerpen, dus.

Hoewel LinkedIn tegenwoordig steeds meer begint te lijken op wat Facebook ooit was (sociaal geneuzel en veel meningen over ook niet-werkgerelateerde onderwerpen), snappen we dat de functie van het bekijken hier nog wel bestaat. Bekijk je iemands profiel, dan is het bijvoorbeeld niet om erachter te komen met wie hij/ zij een relatie heeft, maar of hij relevant is in jouw werkgebied. Met andere woorden, waarom zou je er een geheim van maken dat je profielen bezoekt. Maar hoe zit dat nu eigenlijk bij Facebook?

Profielbezoekers op Facebook

Nu snappen we heel goed dat het eigenlijk wel tegen de privacyrichtlijnen in gaat om gebruikers van Facebook in staat te stellen tot het zien wie hun profiel kijkt. Al helemaal in deze tijd, waar de andere gebruiker al een melding krijgt als er een screenshot wordt gemaakt op zoiets als Snapchat. Je kan wel begrijpen dat het dus niet mogelijk is om te zien wie je foto’s bekijkt op Facebook. Overigens is het wel mogelijk om te zien wie je foto’s in je stories heeft bekeken, net zoals dat bij Instagram het geval is. En als je denkt dat het overal wel kan, dan moet je je toch maar eens achter je oren krabben.

Apps en links

Want, er wordt nog regelmatig geadverteerd met links of apps die verklaren dat het toch wel kan. Echter zegt Facebook hier zelf over: “Als je een app ziet die beweert deze mogelijkheid wel te bieden, vragen we je de app te rapporteren.” Dus, zo zie je maar weer dat het écht niet kan. Helaas, maar zo wordt wel de veiligheid van de gebruikers gewaarborgd.

Tips voor veilig social media gebruik

Over die veiligheid gesproken: hoe kan je tegenwoordig eigenlijk nog veilig gebruik maken van alle platforms? Er is tegenwoordig veel sprake van scams, identiteitsdiefstal en misbruik. We geven je een aantal tips, waardoor je hopelijk nooit in vervelende situaties terecht komt.

#1 Bescherm je persoonlijke informatie

Deel geen gevoelige gegevens. Vul bij het aanmaken van een account dus altijd zo weinig mogelijk persoonlijke gegevens in. Geen adres, geen telefoonnummer en geen financiële informatie. Wat verder kan helpen bij het beschermen van andere informatie, is om je account privé te houden. Pas als je ‘vrienden’ bent met een ander, kan hij/ zij foto’s en andere informatie opdoen. Het werkt als volgt:

  • Instagram: scherm je account af. Pas bij het accepteren van een volgverzoek, kunnen ze zien wat je post.
  • Facebook: zet je account op privé en zet alles op ‘alleen vrienden’ in plaat van ‘openbaar’. Wederom geldt: pas als je vrienden bent, kunnen zij alles zien
  • Snapchat: stel je account in, dat mensen je pas iets kunnen sturen als jij hun vriendschapsverzoek hebt gestuurd. Dat voorkomt ongewilde berichten.

Ook bij andere social media platformen bestaan dit soort ‘privacy’-instellingen. Wil je viral op TikTok, of maak je alleen filmpjes voor jou en je vrienden? Zit je op WhatsApp in van allerlei willekeurige groepen, of houd je het bij een aantal vrienden en familie? Accepteer alleen verzoeken van mensen die je kent en vertrouwt. Ben je al vrienden met degene, vraag dan eerst aan die persoon zelf of ze een nieuw account hebben.

#2 Val niet voor phishing

Klik niet op verdachte links of geef nooit inloggegevens op sociale media. Dat klinkt makkelijker dan gedacht, maar is in de praktijk nog best moeilijk. Bekijk bij discutabele mailtjes daarom eerst het mailadres. Is dit zoiets als f90wa8f-9a8f7w3-a83urof@dns.com, dan kan je wel begrijpen dat dit geen betrouwbare afzender is.

#3 Controleer je privacy-instellingen

Beperk wie jouw inhoud kan zien en wie je kan volgen. Controleer ook regelmatig je wachtwoord. Kies unieke, complexe wachtwoorden en verander ze regelmatig. Kom je account in de handen van een hacker, dan wil je natuurlijk het zekere voor het onzekere nemen. Een wachtwoordmanager kan je overigens helpen om je wachtwoorden te onthouden. Sommige managers hebben zelfs de mogelijkheid om wachtwoorden voor je te genereren. Dat scheelt óók weer het een en ander.

#4 Wees bewust van de inhoud die je deelt

Denk na over wat je post, want het kan permanent zijn. Een toekomstige werkgever ziet liever niet dat je allerlei illegale dingen op je account post. Ze krijgen wellicht een verkeerde indruk van je, ook al ben je die persoon die je daar ziet, al lang niet meer.

Iets wat wel een beetje in dat straatje past, is het alert blijven op online gevaren. Blijf op de hoogte van nieuwe risico’s en pas je gedrag aan om veilig te blijven. Het handigste is om te denken: alles wat ik online deel, kan bij iemand terechtkomen. Bespreek gevoelige zaken daarom altijd face-to-face. In veel gevallen is en blijft dat de veiligste optie.

Facebook en haar veiligheid

Qua veiligheid was Facebook voor een langere tijd niet ‘je-van-het’. Echter zit er sinds kort automatisch een end-to-end-encryptie op de persoonlijke berichten die je naar iemand verstuurd. Zo’n encryptie betekent dat het gesprek versleuteld is met een soort code (encryptie) die alleen de verzender en ontvanger in hun bezit vinden. Op bijvoorbeeld WhatsApp gold dit al voor een langere tijd. Gezien WhatsApp van Facebook is, kan je wel bedenken dat het niet lang zou duren dat het ook op andere platforms zou worden overgenomen.

Conclusie

Maar goed, zien wie je profiel op Facebook heeft bekeken, kan dus niet. Zien wie je foto’s op Facebook heeft bekeken kan ook niet. Althans, niet de foto’s die op je profiel staan. Het kan wel bij de foto’s die je in je stories zet, net zoals dat bij Instagram kan.

Vorige Blog

Action speelgoed: prijzen, relevantie & meer

Volgende Blog

Action koptelefoon: alles voor je uitgezocht

Ook interessant