Postbus postzegel nodig of niet?

Tja, de post. De post, die wordt tegenwoordig een stuk minder frequent gebruikt. Tenminste, als je het over brieven hebt. Want pakketjes, poeh, daar worden elke dag recordaantallen van verwerkt. Maar goed, omdat je zelf waarschijnlijk niks meer verstuurd behalve pakketjes, begrijpen we goed dat je soms geen idee hebt wat nou wel en niet nodig is. Misschien kan je je nog net bedenken dat je alles naar een antwoordnummer ‘gratis’ kan opsturen, maar dat nou zit met een postbus? Goede vraag! Het antwoord op die vraag en nog veel meer relevante informatie, lees je in dit artikel.

Wat is een postbus?

Een postbus lijkt in principe in de zin van het woord veel op een brievenbus. Het enige verschil is, is dat een postbus eigenlijk een wat meer afstandelijke manier van ontvangen is. Je ziet een postbus tegenwoordig bijvoorbeeld veel bij ‘influencers’, die niet willen dat merken en fans pakketjes opsturen naar hun privé-adres.

Een postbus is een speciale brievenbus die wordt gebruikt om post en correspondentie te ontvangen. Postubussen hebben doorgaans een uniek nummer dat wordt gebruikt als het adres voor postleveringen. Het is dus handig voor veel mensen die hun privacy willen beschermen, maar bieden ook uitkomsten voor bedrijven (zonder eigen adres) en mensen die veel onderweg zijn. Een postbus is daarmee een redelijk veilige blek om belangrijke documenten en poststukken te bewaren.

Hoe stuur je iets op naar een postbus?

Het verzenden naar een postbus verloopt eigenlijk niet heel anders dan iets op te sturen naar een adres. Wat je dus doet, is aan de hand van het gewicht een aantal postzegels opplakken. In Nederland geldt het volgende met gewichten (bij post met een minimale afmeting van 14 x 9 cm):

  • brieven tot en met 20 gram: postzegel met cijfer 1
  • brieven van 20 tot en met 50 gram: postzegel met cijfer 2
  • enveloppen van 350 gram tot en met 2 kg en/ of
    enveloppen groter dan C4-formaat (32,4 x 22,9 cm): XL-zegel

Hetzelfde geldt dus voor brieven en enveloppen die je naar een postbus stuurt. Maar, is je pakket groter is dan C4 formaat en zwaarder is dan 2 kg, dan heb je een pakket in handen. Hiervoor gelden weer andere kosten en je hoeft dan geen gebruik te maken met postzegels.

Een pakket opsturen naar een postbus

Als je besluit een pakket op te sturen naar een postbus, dan zal je rekening moeten houden met de verzendkosten van een pakketje. Deze verzendkosten, die zullen verschillen, afhankelijk van de vervoerder waar je in zee mee gaat. We zetten als voorbeeld de kosten van een PostNL pakket voor je neer:

  • Standaard pakket: €6,95 als je het online aanmeldt, €7,65 als je het bij het pakketpunt aanmeldt
  • Brievenbuspakket: €4,15 als je het online aanmeldt, €4,85 als je het bij het pakketpunt aanmeldt
  • Aangetekend: €8,90 als je het online aanmeldt, €9,60 als je het bij het pakketpunt aanmeldt
  • Verzekerd: €15,20, kan alleen bij het pakketpunt aanmelden

Een pakketje versturen is dus allesbehalve goedkoop. ‘Vroeger’, toen niet alles beter was maar we nog voor de inflatie leefden, was het nog een stuk goedkoper. In ieder geval is het versturen naar een postbus dus niet gratis en dien je daar rekening mee te houden.

Mijn post is nooit aangekomen, en nu?

Dit jaar was het misschien wel vaker dan ooit dat bij de postbezorgers een soort regen aan klachten viel. Klachten over missende post, klachten over dure prijzen en klachten over een lack aan communicatie. Er worden bijvoorbeeld door PostNL geen briefjes meer door de deur gedaan als je niet thuis bent. In plaats daarvan krijg je een digitaal bericht. Krijg je die niet, dan zal je zelf moeten zoeken waar en wanneer het pakket dan wél is afgeleverd.

Goed, in het geval van een postbus zal missende post in principe alleen voorkomen als het bij de verwerking van het pakket iets misgaat. Met andere woorden, als het nooit de postbezorger heeft bereikt, zal het waarschijnlijk niet worden bezorgd.

Aantekenen en track&trace

Een manier om in ieder geval zicht op je post te houden, is door het aangetekend te versturen en/ of een track&trace code te vragen. Als je iets aangetekend verstuurd, krijg je melding wanneer het pakket is aangekomen. Met een track&trace code kan je het hele verzendproces in de gaten houden. Je ziet wannee het pakket is verwerkt en kan checken wanneer het zou moeten worden bezorgd.

Maar, daarbij geldt dan wel dat de post niet door de bezorger moet worden gedumpt. In augustus én december 2023 kwam het bovenwater dat talloze zakken met post waren gedumpt. Het riep ontzettend veel emoties op. Verdriet bij de mensen die hun post zagen verdwijnen, boosheid en frustratie bij de mensen die zagen dat er niet verantwoordelijk wordt omgegaan met zo’n belangrijke baan en nog veel meer. Je kan in zo’n geval zelfs nog iets aangetekend versturen, maar dat hoeft in de worst case scenarios nog geen verzekering te zijn.

Conclusie

Het is toch wat, alles wat in de wereld van de post plaatsvindt. Het is en blijft af en toe een hels klus om ‘gewoon’ iets van a naar b te krijgen. Het verloopt soms allemaal zó tragisch, dat je bijna zelf je pakket zou willen wegbrengen. Weet je tenminste dat het op het goede adres belandt. Wat je natuurlijk ook kan doen, is om zelf bij de post te gaan werken. Ze zoeken, met name in de drukke periodes, altijd naar mensen. Zo draag je zelf je steentje bij aan de maatschappij, tof hè?

Vorige Blog

Action tuinstoel & meer Alternatieven

Volgende Blog

Action speelgoed: prijzen, relevantie & meer

Ook interessant