WhatsApp uitzetten? Een volledig stappenplan

Wat een technologie! Vanaf 2009 is het mogelijk om via de nieuwe app WhatsApp berichten naar elkaar te versturen. Een pionier waren ze niet per sé op dit gebied, maar waarschijnlijk hadden de makers niet durven dromen van het succes dat de app vandaag de dag nog heeft.

Naast berichten is het tegenwoordig al mogelijk om veel meer te versturen. Afbeeldingen, video’s, documenten, je locatie, contacten, peilingen en stemopnames: je kan het zo gek niet verzinnen of je kan het kwijt. Waarschijnlijk ontvang jij dan ook wel één of meer berichtjes per dag. Het in contact staan met anderen is makkelijker dan ooit, maar is dat wel zo positief?

Een stop op Whatsapp

Gezien WhatsApp eigenlijk altijd wel werkt wanneer jij verbonden bent met het internet (tenzij er een storing is), begrijpen we erg goed dat je van al die berichten soms een beetje moedeloos wordt. Je kan geen uur voorbij zonder dat je weer wordt gestoord. En omdat mensen van je gewend zijn dat je eigenlijk vrijwel altijd direct reageert, ligt er een constante druk op je om dat dan ook te doen. Een (tijdelijke) stop op WhatsApp klinkt je dan ook als muziek in de oren. Maar is dat eigenlijk wel mogelijk?

WhatsApp uitzetten: 5 opties

Het antwoord op de laatsgestelde vraag is ‘ja’. Althans, tot op zekere hoogte. We geven je verschillende opties om WhatsApp even on hold te zetten. Lees je mogelijkheden aandachtig door en kies voor de oplossing waar jij je het meest prettig bij voelt.

#1 Internet uitzetten

Om te voorkomen dat er nog berichten binnenkomen, kan je je internet (Wifi en/ of 4G) uitzetten.

  1. Open de instellingen van je telefoon
  2. Ga naar Wifi en schakel de switch om, waarmee je de Wifi uitzet
  3. Ga terug naar de algemene, tik op ‘mobiel netwerk’ en schakel de switch om, waarmee je het mobiele netwerk (4G of 5G) uitzet

Het nadeel hiervan is dat je ook zelf geen berichtjes meer kan verzenden en de andere apps die werken op internet ook niet meer werken. Zeg maar bye tegen Instagram, Snapchat, Reddit, Mail, het nieuws, Buienradar, …

#2 Meldingen uitschakelen

Je krijg alle berichten nog wel binnen, maar kiest zelf een moment waarop je je gaat bekijken. Pas wanneer je de app opent, zal je de binnengekomen berichten kunnen zien en dus kan je reageren wanneer je wil. Tof, toch?

  1. Open WhatsApp
  2. Open de instellingen en ga naar ‘Meldingen’
  3. Van zowel je Berichten als Groepsmeldingen schakel je ‘Toon meldingen’ en ‘Reactiemeldingen’ uit
  4. Schakel ‘Toon voorvertoning’ eveneens uit door de switch om te schakelen

Mocht je nog op een manier genotificeerd worden van meldingen op WhatsApp, ga dan naar de instellingen van je telefoon en zorg dat daar ook alle meldingen voor deze app zijn uitgeschakeld. Het voordeel is dat je ‘niks meer te maken hebt’ met WhatsApp, maar de rest van je telefoon wel kan uitschakelen. Het nadeel is dat mensen nog steeds zien dat het bericht aankomt en wellicht op korte termijn reactie verwachten.

#3 Whatsapp verwijderen

Bij deze optie zijn er eigenlijk twee mogelijkheden:

  • Je verwijdert je gehele WhatsApp account
    Dit doe je door WhatsApp te openen, naar je instellingen te gaan, op Account te klikken, op ‘Verwijder account’ te klikken, je telefoonnummer in te vullen en de actie definitief te maken.
  • Je verwijdert de app (tijdelijk)
    Wat je natuurlijk ook kan doen, is de app verwijderen van je telefoon. Je chatgeschiedenis en dergelijken worden, indien je een back-up hebt gemaakt, gewoon behouden. Wanneer je er weer klaar voor bent, re-installeer je de app weer.

Wellicht is hij bij dit soort opties wel handig om de mensen die het dichtste bij je staan, te notificeren van je actie. Vertel ze bijvoorbeeld op welke manier ze je dan wél kunnen bereiken. Ineens van de aardbodem (of WhatsApp-bodem) te verdwijnen, is ook maar niets, toch?

#4 Chats archiveren

Door het archiveren van chats ontvang je nog wel alle berichten, maar krijg je geen meldingen daarvan. Zo kan je erg selectief zijn in chats waarvan je wel graag op de hoogte wordt gesteld van meldingen en degene waarvan het je niet zoveel kan interesseren.

  1. Open Whatsapp
  2. Houdt een chat die je wil archiveren even vast. Je krijgt een aantal opties in beeld
  3. Druk op ‘Archiveren’

Boven alle chats staat een balkje met ‘Gearchiveerd’. Druk je op deze instelling, dan krijg je een overzicht van alle gearchiveerde chats. Mocht je een bericht in deze chats krijgen, dan zal er een getal in dat balkje komen te staan.

#5 Groepschats dempen

De chats met meerdere mensen zijn geregeld de chats waar je veel of niet-relevante berichten in ontvangt. Gelukkig is het mogelijk zo’n groepschat te dempen, waardoor je hiervan geen melding in je berichtencentrum ontvangt.

  1. Open Whatsapp
  2. Houdt een chat die je wil dempen even vast. Je krijgt een aantal opties in beeld.
  3. Druk op ‘Demp’

Wanneer je er wel weer klaar voor bent om berichten in je berichtencentrum te ontvangen, kan je deze optie weer ‘opheffen’. Je bent weer op de hoogte van alles wat er binnenkomt.

Conclusie

We hopen dat je op deze manier op de hoogte bent gesteld van manieren om je WhatsApp uit te zetten. Bij de meeste mensen komt het erop neer dat ze chats zullen archiveren of simpelweg hun gehele meldingen van WhatsApp (tijdelijk) uitzetten. Anderen kiezen er inderdaad voor hun WhatsApp-account definitief te verwijderen. Zie kiezen voor een zogeheten ‘offline bestaan‘ en zijn alleen bereikbaar via SMS of een belletje en anders wellicht de mail. Of je voor deze optie wil kiezen, hangt volledig af van je persoonlijke voorkeuren. Het zal je aan de ene kant veel rust opleveren, maar wellicht ook wat moeilijkheden, omdat je simpelweg niet via ‘reguliere’ wegen te bereiken bent.

Vorige Blog

De beste en meest bekende basketballers ooit

Volgende Blog

Welke spelcomputer voor kind per leeftijd: Nintendo Switch en meer

Ook interessant